Matfestival 

Missade du matfestivalen i Nacka Forum?


Tack för en fantastisk matfestival med många nya matminnen och total matglädje!

Under helgen ställde flertalet av Nacka Forums restauranger ut under vår stora matfestival. För dig som inte var på plats finns nu möjligheten att ta med dig inspiration till hemmaköket genom Sofia Woods recept som du finner nedan.

Ta även tillfället att följa med Agnes Ros och lär känna några av våra restauranger ännu lite bättre.

 

Se när Agnes Ros från @Swedishfoodstories möter utvalda restauranger i Nacka Forum.

HEJ SOFIA WOOD!
KOKBOKSFÖRFATTARE, BLOGGARE, PODDARE
OCH INSPIRATÖR INOM MATLAGNING.

Sofia Wood

Du har valt ut tre recept till Nacka Forum, berätta gärna hur du gjorde ditt urval?

– Alla tre recepten från min senaste bok Darling Pasta, en samling av de absolut bästa pastarecepten jag vet för alla tillfällen – från lyxiga festmåltiden till stunder när vardagens grådassiga stress behöver förgyllas.

– Den ugnsrostade tomatsåsen har jag valt för att det är den perfekta vardagsrätten som sköter sig själv i ugnen utan något fix, du behöver inte ens hacka vitlöksklyftorna.

Vodkapastan är en rolig rätt som jag vet blir mångas favorit efter första smakprovet. Det är så intressant hur den fungerar för vodkan tillför ingen smak men genom en kemisk process fungerar den på samma vis som sockers unika sätt att blomma upp smaker, utan att den tillföra sötma eller smak. Och oroa dig inte, all alkohol kokar bort så den passar alla.

– Den gräddiga svamppastan är klassiskt god och helt rätt i tiden nu när vi är på väg in i hösten.
Och så vill jag inspirera alla till att alltid använda citronzest på svamp - det är så gott!

Vi tycker mycket om dina fina dukningar, var finner du din inspiration?
– Vad roligt att höra, tack! Jag tycker om att använda element från klassikt tjusiga dukningar men att arrangera dem så avslappnat det bara går. Jag tycker också om när det presenteras fina och oväntade detaljer på bordet, något att vila ögonen på. En vacker servettring, ett annorlunda glasunderlägg i en fin form. Något jag alltid återkommer till är att duka i många lager, duk, bordstabletter, undertallrikar tillsammans med mindre tallrikar och brödtallrikar.

Vilka tre köksredskap är ett måste för dig i köket?
– Stor skärbräda i trä både för att jobba på och servera plockbrickor på, en vass bra mandolin för att råhyvla krispiga grönsaker och en riktigt schysst kniv som man bör ta hand om och älska i många år.

KnivGlobal kockkniv 20 cm från Cervera, 875:-
Mandolin Microplane mandolin från Kitch'n, 363:-
SkärbrädaSkärbräda i trä från MIO, 199:-

SMÖR- OCH BALSAMICOROSTAD TOMATSÅS

Aktiv arbetstid för den här rätten är minimal. Du häller egentligen bara några grejer i en form och ställer den i ugnen. Och medan den står i ugnen hinner du fixa annat (eller sätta dig i soffan en stund). Dessutom blir det minimalt med disk.

Det här behöver du (4 portioner)
400 g pasta
2 burkar hela konserverade tomater (à 400 g) 5 vitlöksklyftor, skalade
2 msk vit balsamicovinäger
50 g smör, skuret i kuber
Salt och nymalen svartpeppar
Till servering: riven parmesan

Så här gör du
Värm ugnen till 220 °C.
Häll tomaterna i en ugnsform och mosa dem med händerna eller med en slev. Lägg de hela vitlöksklyftorna i tomatsåsen. Ringla över balsamicovinäger och strö ut smörkuberna. Salta och peppra.
Baka tomatsåsen i ugnen i 30 minuter. Ta ut formen och rör ihop allt ordentligt. Smaka av och salta och peppra mer om det behövs.
Koka pastan al dente och vänd ner i såsen. Toppa med parmesan vid servering.

Vodkapasta

Det här receptet har jag taggats i på sociala medier hundratals gånger. Allt som oftast när vänner äter middag ihop så är det detta som står på menyn. Och jag förstår det, det är en rätt som kräver ganska liten insats men som slutar med renskrapade fat.

Ingredienser (4 portioner)
400 g penne eller rigatoni
2 msk olivolja
2 schalottenlökar, fint hackade
3 vitlöksklyftor, fint hackade
1⁄2 tsk chiliflakes
1 tub tomatpuré (200 g)
1 dl vodka
3 dl vispgrädde
1 msk vit balsamicovinäger
1 dl pastavatten
100 g parmesan, fint riven
Salt och nymalen svartpeppar

Värm oljan i en stekpanna och fräs lök, vitlök och chiliflakes i 2–3 minuter tills vitlöken doftar gott. Rör ner tomatpurén och fräs långsamt i 10 minuter tills den är ordentligt karamelliserad, mörkt roströd och har börjat skära sig lite. Höj värmen, häll på vodkan och låt den koka in helt. Häll på grädde och balsamicovinäger och rör till en tjock slät sås. Ta pannan av värmen och ställ åt sidan tills pastan är redo att vändas ner. Koka pastan tills den nästan är färdig, kanske någon minut innan den är al dente, och spara lite pastavatten innan du häller av den. Rör ner pastan i vodkasåsen tillsammans med finriven parmesan. Späd med pastavattnet under omrörning tills pastan kokat klart. Smaka av med salt och peppar.

Gräddig svamppasta

En klassiker! Den här rätten är snabb och enkel men har ändå den magiska egenskapen att få vardagen att kännas som en fest.

Det här behöver du (4 portioner)
400 g snäckformad pasta, t ex conchiglioni
600 g blandad svamp, gärna skogschampinjoner, ostronskivling, shiitake, karljohan eller kantareller
2 msk olivolja
2 msk smör
3 schalottenlökar, fint hackade
1 1⁄2 dl vispgrädde
1 dl pastavatten
100 g parmesan, fint riven
3 msk finhackad persilja
1 ekologisk citron, zesten
Salt och nymalen svartpeppar

Rensa och riv svampen i bitar. Man kan också skära svampen, men min erfarenhet är att riven svamp med ojämnare kanter blir krispigare. Stek svampen tillsammans med en nypa salt i en torr panna tills all vätska kokat bort. Sänk värmen och tillsätt olja, smör och lök.
Koka pastan tills den nästan är färdig, kanske någon minut innan den är al dente, och spara lite pastavatten innan du häller av den. Lyft över pastan till stekpannan med svamp och häll på grädde, pastavatten och merparten av parmesanen. Rör runt tills såsen tjocknar och kokar in i pastan så att den blir klar. Salta och peppra ordentligt och rör ner persilja och citronzest. Servera genast toppat med resterande parmesan och extra svartpeppar.