Möt några av våra butiker och inspireras av deras hållbara initiativ

Hallå där, Helena, tf butikschef på
The Body Shop

Hur arbetar ni med hållbarhet?
– Redan när The Body Shop grundades på 70-talet var idén att det skulle vara bra för djur, natur, samhälle och för allt levande – hela vägen. Det tydligaste exemplet nu är kanske att vi har återintroducerat vårt refill-koncept där kunderna kan köpa en flaska i aluminium som de sen fyller på i butiken med tvål, schampo eller balsam, till ett förmånligare pris. På så sätt sparar vi mängder av plast. Vi erbjöd faktiskt refill redan på 70-talet, men då fanns det inget stöd för det. Idag är läget ett helt annat.

Vad ser ni för trender inom hållbar skönhet?
– Den tydligaste trenden nu är att man försöker få bort antalet förpackningar, och alla små delar som inte går, eller är svåra, att återvinna. Inom hudvård är det också stort fokus på att
ingredienserna ska vara nedbrytbara.

Vilka är dina hållbara favoriter just nu?
– Helt klart våra nya refill-flaskor!

 

Hallå där, Eva, butikschef på MQ Marqet

Hur arbetar ni med hållbarhet?
– Vi har satt samman flera olika tjänster för att skapa en enklare och smartare garderob där plaggen kan leva längre. Vi erbjuder till exempel en skrädderitjänst där du kan ändra och laga plagg. Vi har en personal shopper som kan hjälpa dig att bygga upp en hållbar basgarderob och som även lär dig hur du med få grejer och små ändringar kan få ut mer av plaggen i din garderob. The sky is the limit! Vi har en klädinsamling där vi lämnar vidare kläderna till Myrorna. Vi håller även på att testa en tjänst för kläduthyrning i vissa butiker.

Hur ska du tänka för att handla mer hållbart?
– Investera i plagg som håller över tid. Skapa en basgarderob som är tidlös och enkel att variera. Vår ambition är att erbjuda ett mode som kan leva länge och inspirera i generationer.

Vilka är dina hållbara favoriter just nu?
– En snygg svart byxa, de utgör en bra bas som håller länge. Min favoritbyxa är vår modell Desi som är snygg, bekväm och tidlös. Den här säsongen är det också starka färger som gäller och jag älskar cerisrosa. Vi har en skjorta i ekologisk bomull som är i den färgen.

Hallå där, Anette, som sitter i
styrelsen för Röda Korset Second Hand

Hur arbetar ni med hållbarhet?
– Ungefär 80 procent av klimatpåverkan sker vid produktion. Genom att handla det som redan är producerat spar vi på jordens resurser. Med etableringen i Nacka Forum ville vi göra det lite enklare för fler att handla second hand med hjälp av ett noga utvalt sortiment. Genom att finnas där kunderna finns, i en butik som känns som en ”vanlig” butik, hoppas vi att fler ska upptäcka fördelarna med att handla second hand. Det är hållbart på flera sätt, både ur ett socialt och klimatsmart perspektiv, men även ett ekonomiskt.

Hur ska du tänka för att handla mer hållbart?
– Vi svenskar köper nästan 14 kg textil per år och person. Varje år kastar vi också 7,5 kg i soporna, och det trots att 60 procent av det vi slänger skulle gå att återanvända. Så det bästa är att använda det du redan har längre, lappa och laga det som går sönder och byt kläder med kompisar eller på klädbytardagar. Och när du behöver något nytt så är det bra att handla second hand.

Vad bör du tänka på när du skänker kläder eller prylar till Röda Korset Second Hand?
– Det som lämnas in i våra butiker sorteras, tas om hand och säljs i butiken. Därför är det viktigt att det som lämnas in till oss är helt och rent. Tänk att det ska vara i ett skick som du skulle ge till en kompis. Det är också bra om det är i säsong, det vill säga vår- och sommarkläder på våren och höst- och vinterkläder på hösten. Överskottet från intäkterna i Röda korsets second hand-butiker går till hjälpverksamhet.

Exempel på vad pengarna räcker till:

• Tröja 350 kr = Mat för en hel familj i en månad.
• Klänning 249 kr = Rent vatten till 300 personer.
• Byxor 138 kr = Hjälp av barnmorska, så fler barn och mammor kan överleva.

Möt influencern Ellinor Löfgren som ger sina bästa tips för en mer hållbar och cirkulär garderob


 

Hej Ellinor, hur ser du på hållbarhet?
– Min approach är främst att saker ska ha en längre livslängd. Jag tror inte heller på att det bara är människor med kapital som ska ha råd att vara hållbara. Är du till exempel ensamstående, köp dina barns kläder på billigare butiker. Det viktigaste är att de kommer till användning. Saker som används kommer alltid vara mer hållbart än saker som inte används.

 

Vilka är dina bästa tips för att handla mer hållbart?
– En grej är att jag aldrig spontanhandlar, utan ser jag något jag gillar tänker jag på det i 24 timmar. 90 procent av gångerna har jag då också hunnit glömma bort det. Ett annat tips är att byta saker med vänner och bekanta. Bland mina vänner är det många som har fått barn, så vi har kunnat låna och byta saker med varandra. Det känns väldigt onödigt att köpa nytt när de används under så kort tid. Jag är också ett big fan av loppisar, second hand och auktioner.

 

Hur tänker du kring din garderob?
– Jag insåg för några år sedan vilka kläder jag känner mig mest bekväm i. Det är kavajer, skinnbyxor och skjortor. Så det är rätt onödigt för mig att köpa andra plagg. Var tredje månad rensar jag min garderob och ger bort eller säljer de plagg som jag inte har använt på ett halvår. Det finns nog ingen som har en så välrensad garderob, haha. Det är förstås lite motsägelsefullt när en stor del av mitt jobb handlar om att visa upp nya saker. Jag försöker därför låna så mycket som möjligt. Känns sjukt onödigt att köpa ett plagg som används en gång. Nu finns det också så många bra tjänster där du kan hyra plagg, väskor och accessoarer.

 

Ellinors bästa tips för en hållbar garderob
• Varje plagg ska kunna funka i minst tre olika outfits, helst fyra. Annars kommer det inte användas tillräckligt.
• Använd plaggen på flera sätt. T.ex en sommarklänning med ett par jeans, på så sätt kan plagget användas längre - och oftare.
• Rota i din partners, mormors eller mammas garderob. Det är en väldigt stor trend nu att plaggen ska ha en historik. Det är betydligt mer credit att ha farmors skärp, kläder eller jackor än att ha något nytt och dyrt.
• Tänk på saken i 24 timmar innan du slår till!