Röda Korset

TIPS FÖR ATT CIRKULÄRT OCH MILJÖVÄNLIGT FÖRNYA DIN GARDEROB

Vi är stolta över att samarbeta med Röda Korset, en organisation som värnar om människors lika värde och rättigheter. Butiken i Nacka Forum har ett noga utvalt sortiment av både kläder och inredningsdetaljer- för att ge gamla favoriter nytt liv!

Under hösten kommer du som besökare av Nacka Forum få möjlighet att återvinna kläder som inte längre kommer till användning för att tillsammans arbeta mot en cirkulär och hållbar modeindustri. Lika viktigt är det att veta hur vi kan ta hand om våra kläder för att de ska få ett långvarigt liv. Nacka Forum har därför tagit tips från Röda korset på hur det med enkla medel går att förnya garderoben:

1. Avnoppra dina plagg! Att köpa en billig nopperätare är ett av våra hetaste tips! Vi får in massvis med avlagda kläder som har lämnats in pga noppriga. Men med denna enkla teknik så blir plagget som nytt och kan leva vidare i många år till.

NoppborttagareEffektiv noppborttagare från Clas Ohlson

2. Brodera, klipp av, sy upp. Du kan enkelt alternera dina gamla plagg med enkla små knep. Du behöver inte kunna sy lika bra som en skräddare för det! Har du t.ex ett par gamla jeans som sitter bra men känns omodernt långa så klipper du enkelt av. Använd en skarp sax och märk upp med en penna när du har jeansen på dig. Det kan t.o.m vara snyggt när jeansen ”fransar” sig lite nedtill!

Inspirationsbild
Broderigarn från Panduro 

3. Färga dina kläder. Att göra olika typer av infärgningar, blekningar eller batik är ett kanonsätt att få ett plagg att helt byta identitet. På youtube finns hundratals tutorials på hur man går tillväga. Det är även ett perfekt knep att använda på plagg som fått fläckar/blivit missfärgade etc. Var dock noga med att kolla upp vilket material plagget är gjort utav och följ anvisningarna. Se till att använda miljövänliga produkter!

Textilfärg 6-pack från Panduro
Batikfärgade kläderInspirationsbild

4. Styla om ett befintligt plagg. Att t.ex sy fast en krage eller byta knappar är ett enkelt knep att använda sig av om man är trött på en gammal kavaj, tröja eller kappa. Snygga knappar, spetsar och dyl. är något du oftast hittar billigt på Second Hand.

KnapparInspirationsbild
BomullsspetsBomullsspets från Panduro

5. Plocka ut axelvaddar. Vi ser dagligen hur folk prövar för att sedan hänga tillbaka kavajer och kappor som har axelvaddar. Vissa älskar den bredaxlade stilen medans andra får kalla kårar.. Vårt tips är att utföra en enkel ”operation” där du från insidan plockar ut axelvaddarna. Du behöver endast göra ett litet hål i innerfodret längs med axelsömmen och klippa loss dem. Sy sedan igen fodret med några lätta stygn och vips så har vi en helt ny passform!

Inspirationsbild

6. Morfars gamla tröja. En trend som är väldigt påtaglig just nu är ”gubbtrenden”. T.ex stickade pullovervästar. Du fixar enkelt din egen med en gammal oversizead ”gubbtröja” som du klipper av ärmarna på precis längs med utsidan av sömmen där ärmen fäster vid tröjan. Ett perfekt sätt att hänga med i trenderna och samtidigt stötta cirkulärt mode!

Stickad tröjaInspirationsbild

7. Nyttja din lokala skräddare! Att gå till en professionell skräddare kan ibland vara värt några hundralappar, När du handlar på second hand så kommer du oftast relativt billigt undan. Vårt tips här är att om du t.ex hittar en kavaj i bra material som NÄSTAN sitter perfekt att ta den till skräddaren och alternera den att passa just dig perfekt. Det är fortfarande cirkulärt och mycket billigare än att köpa nytt! Nacka Kem & Skrädderi i Nacka Forum erbjuder snabb service och hög kvalité.

SkräddareInspirationsbild